Skip to content

Oh, Velebite, velebna planino

April 18, 2015

Opjevani i opisani Velebit bio je razlog i motivacija za susret s knjigom i razgovor održan 16. travnja u Generalskom Stolu pod nazivom „Velebite, velebna planino“, a prema istoimenoj pjesmi Ante Tresića Pavičića. 

Uoči Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige, 22. i 23. travnja, u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog održano je predstavljanje dviju knjiga o najvećoj i mitskoj hrvatskoj planini Velebitu. Radi se o knjigama „Sela i stanovi na Velebitu – svjedočanstva života od nastanka do nestanka“ autorice Ane Lemić i „Velebit u hrvatskom pjesništvu“ zbirke koju su priredili Ana Lemić i Stjepan Sučić, a 2014. izdao Ogranak Matice hrvatske u Gospiću, utemeljen davne 1843. godine. Predstavljanje ovih vrijednih djela i njihovih autora organizirali su Kovan – udruga za kulturu, obrazovanje, duhovnost i domoljublje i Župni ured Generalski Stol.

Govoreći o svojim knjigama vrsna planinarka, profesorica i nekadašnja dugogodišnja ravnateljica gospićke gimnazije, uz to i predsjednica matičina ogranka, Ana Lemić, istakla je svoje trajno nadahnuće i privrženost toj neodoljivoj velebnoj gori koja čovjeka mami i koji je stoljećima nastanjuje. Od prapovijesti tu su se doseljavali Iliri, Rimljani, Huni, Avari, Stari Hrvati, Morlaci, Bunjevci. „Sela i stanovi na Velebitu“ je oda vjekovnom zajedništvu i skladu prirode s ljudima, ali i tugovanka zbog danas već skoro raseljene i napuštene planine. To je pisani spomenik, ali i oporo svjedočanstvo tamošnjeg gorštačkog života od nastanka do njegova nestajanja. Na 700 stranica ove prelijepe domoljubne knjige, prožetih s 1500 jedinstvenih fotografija, autorica je opisala 508 sela i zaselaka koliko ih je kroz dva desetljeća istraživanja obišla i posjetila na gorju dugom oko 145, a širokom oko 14 kilometara. Velebitski masiv je danas Nacionalni park, proteže se od Gorskog Kotara do sjeverne Dalmacije, s jedne strane mu je Lika, a s druge Jadransko more. Tu raste gotovo 2500 vrsta različitog bilja s čak osamdesetak endemičnih vrsta među kojima su najpoznatije Velebitska degenija i Hrvatska sibireja, a ukras svemu je i najveći i najljepši hrvatski leptir Velebitski apolon.
O zbirci „Velebit u hrvatskom pjesništvu“ prisutnima je govorio jedan od priređivača i potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić. Na skoro tristo stranica odabir obuhvaća i prikazuje bogatstvo hrvatskog pjesničkog i jezičnog izraza, usmene književnosti, etnologije, duhovnosti, povijesti i sociologije od renesanse do naših dana. Počinje s „Planinama“ i Petrom Zoranićem iz 16. stoljeća, preko Baraković, Petra Zrinskog, Kačića Miošića, Kukuljevića Sakcinskog, Trnskog, Šenoe, Strahimira Kranjčevića, Nazora, Vide, Šoljana, Tomičića, do suvremenika Stamaća, Škunce, Maroevića, Bilosnića, Pešorde, Štambuka, Božice Jelušić, Prpića i drugih.

Odabrane stihove iz zbirke tijekom njena predstavljanja čitali su Dominik Capan, učenik Osmogodišnje škole Generalski Stol i sam predstavljač, a susret je završio velebitskom pjesmom nad pjesmama „Oj, ti vilo, vilo Velebita“.

Ante – Jozo Ramić

Objavljeno u Hrvatskom slovu 8. svibnja 2015.

Spread The Love, Share Our Article

  • Delicious
  • Digg
  • Newsvine
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Technorati
  • Twitter

Related Posts

Comments

There are no comments on this entry.

Trackbacks

There are no trackbacks on this entry.