Skip to content

O nama

Udruga za kulturu, obrazovanje, duhovnost i domoljublje Kovan iz Generalskog Stola je nevladino, nepolitičko i neprofitabilno društvo akademski obrazovanih ljudi u mjestu i općini. To je udruga zanesenjaka i promicatelja prethodno spomenutih općeljudskih vrijednosti koja u suglasju s njima i Statutom registrirano i kontinuirano djeluje od svog osnutka 17. siječnja 1999. godine.

Kovan je u narodnom jeziku ovoga hrvatskoga kraja, u porječju Dobre i Mrežnice, naziv za škrinju koju ispunjenu najvrjednijim stvarima i mirisnom dunjom mladenka pri udaji donosi u miraz. U skladu s tom simbolikom svrha je i postojanja Udruge, a kvaliteta i volonterski rad su glavne odrednice.

Proteklih smo godina pučanstvu upriličili niz događanja iz našeg djelokruga poput tribina, predavanja, radionica, izložaba, koncerata, predstavljanja knjiga i susreta s uglednim hrvatskim ljudima stvarateljima. Svojim učešćem u tim nama dragim prigodama počastili su nas akademici Stjepan Damjanović i Vladimir Devide, slikar Ivan Lacković Croata, kipar Marko Gugić, biskup Mile Bogović, povjesničari Hrvoje Matković i Milan Kruhek, jezikoslovac Julije Derossi, književnici Božidar Petrač, Vlado Pandžić, Josip Pavičić i Miro Gavran, etnolog Josip Barlek, arheolozi Branka Križanić i Domagoj Perkić, ekonomist Hrvoje Šošić, meteorolog Milan Sijerković, svećenici publicisti Anto Baković, Juraj Batelja, Vice Blekić, Bruno Trusić i Anđelko Kaćunko, Hrvatski katolički radio, nakladnici PIP, Gospodarski list, Teovizija, HKD sv. Jeronim, Alfa i Mozaik knjiga, ogranci Matice hrvatske iz Karlovca i Ogulina, glazbeni sastav Hrvatski sakralni trio i brojni drugi. Posebno nam je važno dati priliku za predstavljanje i afirmaciju domaćim talentima iz područja znanosti, likovnog stvaralaštva, fotografije, glazbe, spisateljstva, ručnog rada, zaštite okoliša i drugih vrijednosti.

Kovan je pokrenuo i uspostavio sada već tradicionalne Antunovske svečanosti, raznovrsne priredbe koje se svake godine tijekom mjeseca lipnja održavaju u Generalskom Stolu. Obnovljen je također i drevni narodni običaj paljenja Ivanjskog krijesa. Udruga već treću godinu sudjeluje u kulturno – turističkoj manifestaciji Noć muzeja.

Djelovanje Kovana obilježeno je i dobrom suradnjom s drugim lokalnim udrugama (KUD Lipovac, Športsko društvo, Ekološka udruga Kuna, Ženska udruga Bukvice, HVIDRA,  DVD), Osnovnom školom i Župnim uredom.

S takvom poputbinom Kovan je prihvatio i novi izazov osnivanja i vođenja Knjižnice i čitaonice u Generalskom Stolu. Dogodilo se to u adventsko vrijeme 17. prosinca 2008. uz ugledne goste gospićko – senjskog biskupa Milu Bogovića, potpredsjednika Matice hrvatske Stjepana Sučića, ravnatelja Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskog slova Stjepana Šešelja, te Jasmine Milovčić predstavnice Karlovačke gradske knjižnice I. G. Kovačić. Oni su u znak potpore i  prijateljstva prema ljubiteljima čitanja uz dobre želje donijeli i knjige na poklon. Blagonaklonost prema ovom projektu iskazalo je i više izdavača, te brojni znani i neznani pojedinci širom zemlje šaljući pokoju knjigu poštom ili donoseći je osobno. Tako je nastao temeljni kapital od oko tri tisuće naslova, a Knjižnica i čitaonica je postala ugodni kutak okupljanja. Stvoren je prostor prikladan za širenje humanizma, kulture, obrazovanja, duhovnosti i domoljublja nužno potreban manjim mjestima udaljenim od gradskih središta i institucija. Cijeneći to Općina Generalski Stol je udruzi Kovan 2010. godine dodijelila i najviše općinsko priznanje. Zasluženo i poticajno.

 

Za Kovan:
Ante Jozo Ramić