Hrvatski državni arhiv u Generalskom Stolu

May 15, 2014

U godini obilježavanja 185. obljetnice izgradnje župne crkve sv. Antuna Padovanskog u Generalskom Stolu, na zamolbu Udruge Kovan i Župnog ureda, predstavio je svoje djelovanje Hrvatski državni arhiv iz Zagreba.

Dogodilo se to 14. svibnja u izložbenom prostoru Župnog dvora. O HDA kao stožernoj nacionalnoj institucija prikupljanja i čuvanja isprava i spisa cjelokupne hrvatske povijesne, političke, zakonodavne, duhovne, vojničke, kulturne, općenito pisane baštine, govorila je načelnica Odsjeka za kulturno prosvjetne djelatnosti gđa. Deana Kovačec, arhivist specijalist.
Kroz zanimljive projekcije i predavanja: Što je to arhiv, Fondovi i zbirke u arhivu, te dječju radionicu s učenicima viših razreda Osnovne škole, načelnica Kovačec je prikazala slijed nastanka i djelovanja ustanove koja prikuplja, obrađuje, čuva i koristi arhivsku građu naroda koji ju je stvorio.
Sve je simbolički počelo 1643. godine odlukom Sabora i nalogom zemaljskom blagajniku Ivanu Zakmardiju o izradi posebne škrinje povlastica Kraljevine Hrvatske namijenjene čuvanju zemaljske dokumentacije. Srednjovjekovna škrinja s tri sigurnosna ključa sačuvana je sve do danas, a od 1913. ona i sva pisana nacionalna baština spremljena je i dalje se pohranjuje u velebnoj secesijskoj zgradi Arhiva izgrađenoj na zagrebačkom Marulićevom trgu po zamisli arhitekta Rudolfa Lubynskog.
Postojeće arhivsko gradivo doseže čak 22 dužna kilometra, najstariji dokument u Arhivu je zadarska pergamentska oporuka Agapite iz 999. godine, najduži pojedinačni dokument potječe iz doba Seljačke bune Matije Gupca i mjeri 6 metara, fondova i zbirki ima 1766, a matičnih knjiga 2128. Arhiv čuva i 2519 gramofonskih ploča, 25000 kilometara filmske vrpce, 886000 fotografija, 8000000 mikrofilmiranih snimaka…itd.
Time je HDA budućim hrvatskim naraštajima slijedećih stoljeća osigurao i omogućio blisku dostupnost s vlastitom poviješću.

AJR