Generalski Stol – obljetnica Bleiburga i Križnog puta

May 16, 2015

Sedamdesetu obljetnicu stradanja Hrvata u Bleiburgu i na križnim putevima, Udruga Kovan i Župa Generalski Stol u suradnji s Nakladom Benedikta iz Zagreba i HVIDROM Generalski Stol obilježili su 11. svibnja predstavljanjem knjige „U ime naroda“.

Napisao ju je Eduard Špehar, rođen 1926. godine u Generalskom Stolu, sa svojom porodicom sudionik je i svjedok hrvatske drame i tragedije u Drugom svjetskom ratu i poraću. Špehar je knjigu napisao u Kanadi, gdje živi, a posvećena je ubijenom bratu Miroslavu i drugim žrtvama iz rodnog kraja i Karlovačke županije. Eduard je 1945. u Bleiburgu, na kraju rata kao mladi kadet, od Engleza predan partizanima. Izdržao je u koloni smrti strahote Križnog puta i vraćen je u Karlovac gdje ga OZNA „u ime naroda“ uvrštava na spisak za likvidaciju. Pomilovan je u posljednji tren i osuđen na dugotrajni logor u bespućima Petrove gore, odakle se mnogi slični nisu vratili.
Komisija Hrvatske biskupske konferencije za martirologij do sada je prikupila podatke za 306 žrtava zločinačke talitarne jugokomunističke ideologije s prostora općine Generalski Stol.
Nakon mise zadušnice koju je u crkvi sv. Antuna Padovanskog služio domaći župnik Ivica Tolla, o knjizi su govorili urednica izdanja Neđeljka Batinović, publicist Ante Beljo, vlč. Tolla, te novinar i kolumnist Tihomir Dujmović. Predstavljači su naglasili Špeharovu spisateljsku i pripovjedačku umješnost kojom bez mržnje opisuje vrijeme surovih ideologija zla i ljudskih sudbina u njima. Istakli su također nasušnu potrebu daljnjeg traženja dugo skrivane istine pod zvijezdom petokrakom, te izgradnje hrvatskog zajedništva i demokracije.

Ante – Jozo Ramić