Čakavski naš pradjedovski Generalskog Stola, Tounja i Modruša

June 21, 2014

Ove godine u Generalskom Stolu na Tijelovo, a tijekom tradicionalnih lipanjskih Antunovskih svečanosti, dvadesetih po redu u čast župnom zaštitniku, održan je skup pod nazivom Čakavski naš pradjedovski.

Upriličen je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog koja bilježi 185 godina od izgradnje, a ostvaren je u suradnji Udruge Kovan, Župnog ureda i Katedre Čakavskog sabora Modruše koju vodi g. Zvonko Trdić. O vrlo uspješnom osmogodišnjem djelovanju i izdanjima Katedre govorio je voditelj, a o njenom godišnjaku Modruškom zborniku urednici, sveučilišni predavači i povjesničari dr. Boris Olujić i dr. Željko Holjevac. Profesorica književnosti Branka Ramić, članica Kovana iz Generalskog Stola, prikazala je i analizirala lokalni čakavsko – kajkavski govor, a profesor zemljopisa i pjesnik Josip Šibarić iz Tounja pročitao je nekoliko svojih pjesama iz zbirke na rodnom čakavskom tounjskog kraja. Dostojan okvir događaju priredio je i raspjevani KUD Tounjčica.

Ante – Jozo Ramić

Tekst je objavljen u Hrvatskom slovu, hrvatskom tjedniku za kulturu.

IMG_7601a IMG_7597a IMG_7593a IMG_7583a IMG_7580a IMG_7574a IMG_7617a IMG_7614a IMG_7612a