Antunovske svečanosti 2015.

July 23, 2015

Već dvadeset godina, svakog lipnja, u Generalskom Stolu se održavaju Antunovske svečanosti.

Nizom raznovrsnih priredbi dočekuje se, slavi i ispraća najveći župni blagdan i svetac zaštitnik Antun Padovanski. Svečanosti su nastale za Antonovo 1995. godine kao zamisao proistekla od kasnijih osnivača Udruge Kovan, a uz blagoslov tadašnjeg župnika Nikole Žuravelja i suglasjem Općinskog poglavarstva. Željelo se središnjem pučkom blagdanskom proštenju dodati i druge vrijedne sadržaje i stvoriti tradicionalnu i prepoznatljivu kulturnu i duhovnu manifestaciju. Prvi prilog te, još ratne, 1995. je bilo predstavljanje knjige Ivan Pavao II. i Hrvati, koju je sastavio, uredio i u župnoj crkvi prikazao Božidar Petrač, sadašnji predsjednik Društva hrvatskih književnika. Idućih godina slijedila su nova predstavljanja, predavanja, izložbe, koncerti, likovne kolonije i brojni ugledni gosti. Kasnije se svojim programima uključila Osnovna škola, te ostale udruge: folklorne, športske i braniteljske. Sada su Svečanosti pod pokroviteljstvom Općine Generalski Stol i traju tijekom čitavog mjeseca lipnja.
Uvod u središnji događaj ovogodišnjeg Antonova i jubilarnih Antunovskih svečanosti bila je Trodnevnica koju su kroz molitvu, razgovor, duhovnu pouku, ispovjed i klanjanje vodili č. sestra Biserka Jogunić, domaći župnik Ivica Tolla i prečasni Marinko Miličević, biskupijski kancelar. Glazbenu pratnju činili su skladatelj i pjevač Dragutin Hrastović, te sastavi Betlehem iz Zagreba i Stado malo iz Đakova.
Prije podne, na sam blagdan, u subotu 13. lipnja, sakrament Svete potvrde krizmanicima je podijelio generalni vikar Gospićko – senjske biskupije msgr. Tomislav Šporčić, a pjevanjem popratio crkveni zbor iz Lešća na Dobri. Središnju večernju misu, s blagoslovom djece i ljiljana, uz župnika Tollu služio je vlč. Josip Šimatović, vikar gospićke katedrale. Blagdansko ozračje glazbom su obogatili đakovački sastav Stado malo, te gosti iz Like, KUD Lipa 1923. Sinac i Zavičajno društvo Sinčana iz Zagreba. Antonovo je punog srca i duše završilo pred župnom crkvom nezaboravnim izvedbama ličke pjesme, svirke i plesa.

AJR